MUSEUM
RUPELKLEI

Terhagen Rumst

in opdracht van:
Gemeente Rumst

oppervlakte:
2200m2

periode:
2017

De site voor de bouw van het gemeenschapscentrum en de integratie van het bestaande museum de Rupelklei is gelegen op een groene en natuurrijke omgeving langs de Rupel.

Functioneel wordt het gemeenschapscentrum en het museum weerspiegeld in twee complementaire gebouwen. De positionering van deze gebouwen zorgt voor een zicht en perspectief richting de Rupel. Het park ligt hier lager dan het jaagpad waardoor de Rupel niet onmiddellijk zichtbaar zal zijn. Door het ontwerp van een uitnodigende trap wordt deze verbinding en de link met het water versterkt. De gebouwen vormen een plein, deels op hoogte van het park en deels op hoogte van het jaagpad.

Het vijf bouwlagen hoge museum creëert zicht op het groene en historisch gevormde landschap. In het gebouw worden enkele doordachte zichten gecreëerd. Hierdoor wordt een spanning opgebouwd die uiteindelijk leidt tot het dakterras, waar volledig van het landschap - met zicht op de kleiputten, het kasteel De Bocht, de Rupel en het park - kan genoten worden.

Het architecturale concept van het gemeenschapcentrum refereert naar de industriële typologie van de droogloodsen. De foyer is volledig gericht op het plein en kan als uitbreiding dienen van de polyvalente zaal.