BIBLIOTHEEK
TURNHOUT

wedstrijdontwerp voor renovatie en
uitbreiding Bibliotheek op campus
de Warande te Turnhout

in opdracht van:
Stad Turnhout

oppervlakte:
3000m2

periode:
2015

Deze culturele site te Turnhout verzamelt verschillende functies in één groot complex. Concertzaal, repetitieruimtes, exposities, educatie,… elk van deze functies kent binnen het geheel een eigen toegang, eigen identiteit.

Alleen de bibliotheek is tot op heden minder aanwezig op de site. Toch kent het bestaande gebouw veel karakter en potentieel. De onvermijdelijke uitbreiding van het bestaande volume in functie van het gevraagde programma laat ons toe om een nieuw accent te maken binnen het complex dat de bibliotheek ook visueel aanwezig maakt op de site.

Door de toevoeging van het nieuwe volume krijgt ook de site hersteld evenwicht waarbij het cultuurgebouw ook ‘afgesloten’ wordt aan deze zijde. Tussen de vijf duidelijke volumes op de site ontstaat nu een interessant spanningsveld. De ruimte ertussen kunnen we afbakenen als een ruimte waar een concentratie van functies de dynamiek van het gebouw bepalen. De driedimensionale architecturale wandeling die doorheen de site loopt bestendigt deze interessante dynamiek. 

Het interieur is opgebouwd volgens een ‘wandeling’ die de bezoeker mee loods van uit de publieke en open inkomhal met o.a. de tijdschriftencollectie naar de meer intiemere zones die vormgegeven werden als echte huiskamers. We vonden het ook belangrijk om in te zetten op verschillende circulatiemogelijkheden om als het ware te kunnen verdwalen in de Bibliotheek en telkens nieuwe ontdekkingen te doen.