Herbestemming ruïne Afsnee

  • in opdracht van: Familie Sapyn

    periode: 2019-2020

    locatie: 9051 Afsnee

    foto’s: Dennis De Smet

  • De oude stallen van het ‘Hof Ten Broecke’ in Afsnee werden jarenlang verwaarloosd door de vorige eigenaar en vervielen zo tot ruïne. Het dak van de stallen viel in en binnen de muren kreeg de natuur vrij spel waardoor het omsloten erf zijn karakter dreigde te verliezen.

    De stallen sluiten aan bij de reeds gerestaureerde L-vormige hoeve waarin de opdrachtgever woont. Van zodra de kans zich bood, kochten zij het verwaarloosde pand met de intentie hier twee polyvalente vakantiewoningen in te voorzien, het hof opnieuw in ere te herstellen en de samenhang tussen de gebouwen terug te brengen.

    Gezien de jarenlange ruïneuze toestand van het gebouw, was het niet de oorspronkelijke vorm van de oude schuur die deel werd van het collectief geheugen van Afsnee maar wel de overgebleven ruïne ervan.

    De vervallen toestand van de oude stallen werd gefixeerd en omhult een nieuwbouwgedeelte met een transparant gelijkvloers en een gesloten verdieping. Het nieuwe volume werd geen kopie van wat er ooit was, maar wel een keuze in materiaal en vorm die de ruïne extra accentueert en een achtergrond biedt.

    Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw, dewelke de ruïne een kwaliteit laat zijn in plaats van een verwaarloosde plek. Tussen het nieuwe volume en de bestaande muren ontstaan er op het gelijkvloers verschillende tuinkamers met elk hun eigen sfeer.

    De indeling van beide verdiepingen werd zodanig bedacht dat er een polyvalent gebruik mogelijk is. Zo kunnen de ruimtes verhuurd worden als vakantiewoningen maar ook gebruikt worden als vergaderruimte, showroom en zelfs als (huiskamer)concertruimte.