DEN TIR

35 woningen en appartementen geschakeld
rond intiem binnenplein te Brugge.

in opdracht van:
Brugse Maatschappij voor SH

oppervlakte:
3000m2

periode:
2017-

in samenwerking met:
Omgeving

Het concept voor dit woonproject start vanuit het creëren van een intieme publieke ruimte naast het grote park. Door de zorgvuldige inplanting van 5 nieuwe volumes slagen we erin de eerste fase (CBO project) af te werken en een soort woonerf/binnenhof te maken uit de context. Alle woningen en appartementen krijgen hun toegang via dit nieuwe groene plein. In de luwte van de site worden de woningen met tuin gepositioneerd, tuin aan tuin met de bestaande woningen. Op de rand tussen binnenplein en buurtpark worden de grotere volumes met appartementen voorzien, waarvan één de afwerking vormt van de gesloten gevel van het CBO project.

 Door een evenwichtig aantal woonentiteiten te schakelen binnen één volume zorgen we voor voldoende grote gebouwen die passen in het buurtpark maar tegelijk hebben de volumes een menselijke maat en worden ze ontwikkeld op maat van het binnenplein. Door enkele grote uitsparingen uit de volumes te voorzien, wordt er herkenbaarheid en openheid gecreëerd binnen het woonproject. De gelijkvloerse appartementen krijgen een gelijkvloers dat iets hoger ligt dan het woonerf om hun iets meer privacy te garanderen.

Er wordt een parkeergarage voorzien onder de appartementen, die aansluit op deze van het CBO, zo kan deze veel economischer worden gerealiseerd en verspilt deze minder ruimte. De structuur van de gebouwen wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden. Per appartement wordt één overspanning gemaakt zodat in elk appartement de ruimte vrij indeelbaar is en geen dragende wanden worden voorzien binnen de indeling van de woning. Dit geeft een grote flexibiliteit naar de toekomst toe.