GEMEENTEHUIS
DEERLIJK

Harelbekestraat Deerlijk

in opdracht van:
Gemeente Deerlijk

oppervlakte:
3000m2

periode:
2001-2005

Het nieuwe gemeentehuis is opgevat als een goed functionerend en helder gebouw met uitstraling, ordening en degelijkheid.Een kopvolume, de ‘lantaarn’, is gericht op plein en straat als representatief beeld. Aansluitend hierop is er een open, publieksgericht gedeelte als schakel naar een vertrouwen uitstralend administratief enbestuurlijk volume in de binnenzone van het diepe en smalle perceel.

Een centrale inkomruimte met de balie bedient een reeks administratieve functies met lage drempelwaarde op het gelijkvloers. De bestuursruimtes, met een verhoogde drempelwaarde, situeren zich op de eerste verdieping. De protocollaire ruimtes, trouwzaal en raadszaal, liggen aan de straatzijde op de eerste en tweede verdieping in het kopvolume. Deze situering zorgt voor een visuele animatie en attractiviteit naar de Harelbekestraat toe. 


Door te werken met een secundaire ingang kan het administratief deel volledig afgescheiden worden van de 2 ‘zalen’ (raadzaal en trouwzaal). De twee zalen kunnen flexibel en onafhankelijk gebruikt worden tijdens weekends en na de kantooruren.