Natuureducatief centrum

  • in opdracht van: Gemeente Laarne (Kalken)

    periode: 2020-

    locatie: 9270 Laarne

  • wedstrijd 1ste

  • Deze opdracht omvat het bouwen en integreren van een nieuw natuureducatief centrum als onthaalgebouw voor bezoeken aan de Kalkense Meersen.

    Tijdens het plaatsbezoek werden we geïntrigeerd door de bestaande structuur van de loods omwille van de schaal en zijn eenvoudige structuur. Het is reeds een bestaande ankerplek in de buurt. NERO vond het de moeite waard om het behoud van de bestaande loods te overwegen en stelde voor om deze structuur in te zetten als overdekt plein en uitbreiding van het natuureducatief centrum.

    Het nieuwe gebouw wordt centraal onder de loods gepositioneerd en stelt zich zichtbaar op naar iedereen die op de site toekomt. De ruimtes die ontstaan onder de hal worden ingezet als overdekt plein en als specifieke overdekte uitbreiding van de ruimtes binnen. Een buitenklas, een uitbreiding van de natuurbibliotheek e.d.

    Het behoud van de loods biedt niet alleen ruimtelijk kwaliteiten. Er wordt ook een positieve impact op de ecologische voetafdruk van het volledige project gecreëerd. Aan de hoek van de loods ontstaat de mogelijkheid om een uitkijktoren te voorzien die boven de loods uitkomt en een vergezicht biedt op het weidse landschap van de Meersen.